Wednesday, April 4, 2012

Resepi Nasi Arab

Kak Bunga x pernah mkn Nasi Arab ..apetah lg memasaknye ..tp bl bapa mertua x sehat n x berselera nk mkn ..bnyk yg Kak Bunga pikir ...nk masak ape ??? makan ke nanti ??? So ..bl 1 ari tu dia nk mkn Nasi Arab n kdai plak 2tup ..Kak Bunga rase kasihan n trus mencarik resepi Nasi Arab .. lastly Kak Bunga jumpe resepi Nasi Arab Berempah dr My Resepi ..ape lg ..projek lah  ... miahahahaa ..n alhamdulillah bapa mertua n abah Kak Bunga berselera mkn .. tq pd My Resepi

Bahan2nye:~
6 ketul ayam / daging
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
1 kiub ayam
1/2 sdk jintan manis
1/2 sdb lada hitam
1/2 sdk jintan putih
3 cwn beras basmathi
5 cawan air
2 sdb minyak sapi
1/2 biji bwg besar - di mayang
1/2 cawan sos tomato
2 sdb rempah kurma
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara

Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam/daging. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.